Parijs

Parijs is de hoofdstad van Frankrijk, en het wordt niet voor niets de stad van de liefde genoemd. Parijs heeft een hele romantische uitstraling en het is dan ook één van de meest geliefde steden voor stelletjes om heen te gaan. Verschillende vrouwen zijn in deze stad al ten huwelijk gevraagd. Het is de tweede grootste stad van West-Europa. In deze wereldstad kun je terecht voor de beste restaurants, kunst, mode, en natuurlijk zijn er een hoop bezienswaardigheden die je gezien moet hebben. De meest populaire bezienswaardigheden worden op deze pagina besproken. Er is zo ontzettend veel te zien en te doen in Parijs en dat maakt keuzes maken lastig, helemaal wanneer je maar een weekendje naar de stad van de liefde gaat. Met deze tips kom je al een heel eind.

Eiffeltoren

Om te beginnen heb je natuurlijk de Eiffeltoren. Dit is hét symbool van Parijs. De toren is, met antenne, 324 meter hoog en is al meer dan een eeuw oud. Je kunt met de lift de Eiffeltoren in en dit is natuurlijk een unieke ervaring. Je verkrijgt dan een prachtig uitzicht over de hele stad. Daarnaast zijn er in de toren ook dingen te doen. Op de eerste verdieping kun je bijvoorbeeld een expositie bezoeken die je interessante informatie geeft over deze bekende trekpleister. Tussen 21.00 uur en 00.00 uur kun je nog beter van de Eiffeltoren genieten dan overdag. Elk uur gaan de lampjes in de toren dan een paar minuten knipperen. Dit is adembenemend om te zien, als je in het donker op een afstandje aan het kijken bent.

Louvre Museum

Natuurlijk verdient het Louvre museum ook een mooie plek in deze lijst. Het is al 200 jaar één van de grootste en invloedrijkste musea ter wereld, en het museum is gelegen in het centrum van Parijs. Het voormalige paleis is opgedeeld in zeven afdelingen, zodat alle kunstvormen aan bod komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Romeinse, Griekse en Egyptische kunst, maar ook aan Oriëntaalse en grafische kunst. Er worden dan ook altijd minstens 35.000 kunstwerken tentoongesteld. Deze worden verspreid over de drie vleugels die het museum heeft. De beroemdste kunstwerken zijn natuurlijk de Mona Lisa van Leonardo da Vinci, de Stervende Slaaf van Michelangelo, de Venus van Milo en de Nike van Samothrake. Of je nu een liefhebber bent of niet, het Louvre is zeker een bezoekje waard.

Notre Dame

Bijna iedere wereldstad is in het bezit van een prachtige kathedraal. In het centrum van Parijs gaat het natuurlijk om de prachtige Notre Dame. In deze kathedraal is Napoleon gekroond tot keizer, in 1804. De Notre Dame is wereldberoemd geworden door het boek van Victor Hugo, ‘De klokkerluider van de Notre Dame’, en natuurlijk heeft de gelijknamige Disneyfilm ook zijn steentje bijgedragen. Van de buitenkant is het al een indrukwekkend gebouw, maar je kunt deze 130 meter hoge kathedraal ook beklimmen. Op deze manier krijg je een adembenemend uitzicht over de stad van de liefde.

Arc de Triomphe

Naast de Eiffeltoren, is ook Arc de Triomphe één van de meest bekende bouwwerken van Parijs. Het gebouw is zo’n 50 meter hoog en het is te vinden op één van de drukste verkeersknooppunten in Parijs, de Champs-Élysées. Napoleon heeft in 1806 de opdracht gegeven tot het bouwen van de Arc, als een soort troffee voor zijn vele overwinningen: letterlijk een triomfboog. Helaas heeft Napoleon het bouwwerk nooit mogen aanschouwen toen het af was, hij was namelijk al verdreven. In 1836 is de bouw van de Arc pas afgerond.

Champs-Élysées

De Champs-Élysées is de indrukwekkende promenade, waar het plein met de Arc de Triomphe zich op bevindt. Enerzijds zijn er vooral winkels, theaters, kroegjes en luxewinkels te vinden, anderzijds is de Champs-Élysées een flaneerstraat. Hier kun je prachtige tuinen en gebouwen vinden. Twintig jaar geleden heeft er een grote verandering plaatsgevonden: de zijstraten van de Champs-Élysées zijn voetgangersvrije zones geworden, en er is een ondergrondse parkeergarage gebouwd. Ook zijn er nieuwe bomen geplant en auto’s bezetten nog maar de helft van de breedte van de promenade. Het is een straat waar je zeker overheen gelopen moet hebben tijdens je tripje naar Parijs.

Sacré-Coeur

Bovenop de heuvel Montmartre, ten noorden van het centrum van Parijs, is de Sacré-Coeur te vinden; een witte basiliek met een indrukwekkende uitstraling. Ook van binnen is de Sacré-Coeur prachtig. Dit komt vooral door de immens grote afbeelding van Jezus Christus, die volledig van mozaïek gemaakt is. De basiliek is gebouwd in 1873, toen dit gebied bewoond werd door landbouwers en nog geen deel uitmaakte van het centrum van Parijs. Het heeft nog steeds een dorpse uitstraling; dit komt ook door het groene voorplein van Sacré-Coeur en de enorme trappen die je daar hebt. Dit maakt het de perfecte plek om even bij te komen van de drukte van het centrum, zonder dat je daar ver voor hoeft te reizen. Wel zijn er ieder jaar miljoenen toeristen die deze plek bezoeken, en dat is niet voor niets.

Moulin Rouge

Vroeger was de Moulin Rouge een Parijse nachtclub in de rosse buurt. Misschien ken je het van de bekende, gelijknamige film, maar het is hoe dan ook een bezoekje waard. Er zijn veel toeristen die de oude nachtclub niet overslaan tijdens een tripje naar Parijs. Waar de Moulin Rouge vooral aan te herkennen is, is natuurlijk de knalrode windmolen die bovenop het gebouw staat. Er zijn nog steeds spectaculaire shows te bezoeken waar je van kunt genieten tijdens een waanzinnig diner van topchefs.

Het is wel een activiteit voor volwassenen, dus als je met kinderen bent kan dit onhandig zijn. Van vroeger uit is de Moulin Rouge de plek waar je jonge dames kon zien dansen en dan met name de Can-Can dans is door de Moulin Rouge bekend gemaakt. Het was een ietwat schunnige plek om heen te gaan, maar dat is tegenwoordig wel anders. Het is niet langer een huis van lichte zeden, integendeel; het werd een muziektempel die gepaard ging met uitbundige cabaretshows en het trok voornamelijk de hogere klasse aan. De uitstraling is nog steeds overweldigend.