Noord Frankrijk

Noord-Frankrijk is het gedeelte van Frankrijk dat voor ons lekker dichtbij ligt. Op nog geen paar uur van de grens ben je al in deze streek, die direct vertrouwd aanvoelt. Een vakantie in deze streek is dichterbij dan je denkt. Zo biedt Noord-Frankrijk talloze mogelijkheden voor een weekend, midweek of lange week weg. Een ontspannen vakantie of juist een sportief tripje, het kan allemaal. Kunst en cultuur worden niet voor niets in Frankrijk met een hoofdletter geschreven. En niet vergeten dat de liefhebbers van eten en drinken in de noordelijke regio’s hun hart kunnen ophalen!

De variatie in het landschap in Noord-Frankrijk is groot. Zo vind je hier de kust, met kilometers lange zandstranden, maar ook de indrukwekkende krijtrotsen zijn een bezoekje waard. Aan de wilde kustlijn van de Opaalkust kun je heerlijk uitwaaien. Ook wanneer het weer niet meer zo helder is, kun je samen met het gezin aan het strand een bezoekje brengen. En vergeet zeker ook niet de spannende wandelpaden hoog boven de zee. De liefhebbers van natuur en bos komen ook goed aan hun trekken. In de Ardennen en de Elzas kun je naar hartenlust fietsen en wandelen. Diverse fietspaden- en routes zijn aangelegd om het fietsen nog aantrekkelijker te maken. En daarbij hoef je jezelf geen zorgen te maken over gemotoriseerd verkeer.

Natuur in overvloed

Natuur is er in overvloed in Noord-Frankrijk. Zo kun je genieten van de weidse uitzichten, het regionale natuurgebied Avesnois en Scarpe-Escaut en de zeven valleien. Hier kun je heerlijk wandelen en fietsen en genieten van mijnlandschappen, boerderijen, kapelletjes en abdijen. Ook kun je de vroegere mijnstreek bezoeken, die nu beschermd is door UNESCO. Naast deze regionale natuurgebieden, vind je in Noord-Frankrijk ook diverse beschermde natuurgebieden, zoals Du Platier D’oye en Etang des Trois Fontaines. Prachtige natuur met een grote biodiversiteit, waar je goed kunt ontspannen en genieten met het hele gezin. Naast grote natuurgebieden biedt het noorden ook nog talloze parken en tuinen, waar je oude gebouwen een blik kunt toewerpen, thematuinen met culturele achtergronden kunt bewandelen en informatie kunt opzuigen over wilde planten.

Nord-Pas de Calais

Een bekende regio in Noord-Frankrijk is Nord-Pas de Calais. De hoofdstad van Nord is Lille, de derde stad van Frankrijk. Deze regio heeft verschillende steden met een rijke geschiedenis, een levendige cultuur en meerdere musea. Nord-Pas de Calais kent meer dan dertig verschillende musea die door de staat gesubsidieerd zijn. Het Palais des Beaux Arts de Lille is, na het Louvre, het tweede museum voor Schone Kunsten in het land. Ook het Musée de Roubaix is een echte aanrader. Dit in een voormalig zwembad ondergebrachte museum in Art Deco stijl, vormt al een waar kunstwerk op zichzelf.

Picardië

Voor liefhebbers van mooie architectuur is Picardië een aanrader. Diverse grote kathedralen zijn hier te vinden. Het hoogtepunt op het gebied van gotische bouw is de Cathédrale Notre Dame. Een waar meesterwerk. In de voorgaande eeuwen was deze regio dan ook erg geliefd bij de Franse adel. Naast kathedralen vind je hier ook abdijen en talloze kastelen. Ook kun je hier prima wandelen door heuvelachtige landschappen met plateaus en valleien met riviertjes. Ten noorden van St-Quentin vind je een spectaculaire waterervaring. Hier ligt de langste scheepvaarttunnel van Frankrijk. De tunnel zelf is aangelegd op bevel van Napoleon.

Een uitje voor de kids

Ook voor kinderen zijn er in Noord-Frankrijk talloze mogelijkheden. Meerdere attractieparken trekken een stortvloed aan bezoekers. Denk hierbij maar aan Disneyland Parijs, een park vol met leuke attracties, bekende Disney-figuren en fantasie spektakels. Een beleving die je niet mag missen. Zeker met Kerst en Oudjaar is dit park een bezoekje waard. Naast dit fenomenale park, is ook Parc Asterix erg leuk voor kinderen. Dit park is gebaseerd op de stripverhalen van Asterix en Obelix, en het omvat een pretpark en een themahotel. En wie nog geen genoeg heeft gekregen van leuke attractieparken, kan ook aan Walygator Parc een bezoekje brengen. De bekende oranje kangoeroe is, samen met de smurfen, de mascotte van dit park vol achtbanen en andere leuke attracties.

Ook een dagje naar de dierentuin kan prima in Noord-Frankrijk. De zoo van Champrépus bestaat al vijftig jaar. Er zijn evenzoveel verschillende diersoorten te vinden, waaronder diverse katachtigen, papegaaien en allerlei boerderijdieren. Met talloze klim- en klautertoestellen weten de kinderen wel raad. Vogelliefhebbers zitten prima op hun plek bij de Volerie des Aigles, gesitueerd in een oud kasteel in Kintzheim. Een grandioze roofvogelshow is het hoogtepunt, maar er zijn ook talloze spannende shows te zien met adelaars, gieren en condors. In de Serre Aux Papillons zijn lieftallige vlinders te zien. Wonderbaarlijke tropische planten doen het goed bij de meer dan zevenhonderd vlinders die hier rondfladderen. Een ware eyecatcher dus.

De leukste trekpleisters

Een absolute trekpleister is ook de Montgolfiades de Lille. Dit luchtballonnenfestival heeft internationale waarde, met unieke ontwerpen die de lucht ingaan. Dus zeker een blik waard! Om in het thema van de festivals te blijven, bezoek je meteen het vliegerfestival op het strand ‘de Rencontres Internationales de Cerfs-Volants de Berck-sur-Mer’ en ook het festival van Wazemmes laat je trillen op je benen. Klanken van accordeonmuziek stromen door het lichaam. En als je aan het eind van de dag nog naar huis wilt met leuke souvenirs voor de thuisblijvers, dan kun je naar hartenlust shoppen op de braderie van Lille en de braderie de l’Art de Roubaix. Hier kun je zeker iets leuks op de kop tikken.

Noord-Frankrijk is niet alleen rijk aan cultuur en bezienswaardigheden, maar weet ook zeker wel raad met eten en drinken. De gastronomie in Noord-Frankrijk is formidabel. De traditionele Franse keuken is ook hier veelvuldig te vinden en voortreffelijk van kwaliteit. Lokale producten zorgen voor een ultieme smaakbeleving, waardoor je na een dagje op pad uitstekend kunt genieten van een koude of warme maaltijd. In Nord-Pas de Calais vind je talloze restaurants en leuke eetgelegenheden om je honger te stillen, of om eenvoudigweg te genieten van een tussendoortje. En in combinatie met de vele wijnen die Noord-Frankrijk rijk is, wordt een vakantie in Noord-Frankrijk een ware belevenis!