Campings Frankrijk

Eindelijk is het weer zover: vakantie! Veel mensen weten al maanden van te voren hoe ze het aan willen pakken. Grofweg zijn er twee soorten vakanties in te delen. Enerzijds is er de liefhebber van luxe, die gaat voor de all-inclusive vakantie in de grote hotels, anderzijds is er de kampeerliefhebber. Kamperen is een vorm van openluchtrecreatie, waarbij je op een buitenterrein in een camper, een caravan, een tent of een andere eenvoudige woning verblijft, voor één of meerdere nachten. De speciale locaties die hiervoor zijn ingericht, worden campings genoemd.

Naar de camping

Campings staan in behoorlijk contrast met hotels, voornamelijk omdat campings niet veel luxe bevatten. Het karakter is naast vrij, ook informeel. Toch zijn veel vooroordelen die over campings bestaan, niet geheel op de waarheid gebaseerd. Zo zou er op campings geen stromend water zijn, en moet je elke dag meerdere keren met een wc-rol over de camping lopen. Er zijn namelijk genoeg kampeerterreinen met mooie badhuizen die voorzien zijn van alles wat je nodig hebt, dus de sanitaire voorzieningen laten niets te wensen over. Tenzij je kiest voor wildkamperen, want dat is weer een hele andere tak van sport, waar we nu niet verder op ingaan.

Jaarlijks verblijven ongeveer 10% van de toeristen die Frankrijk bezoeken op een camping, die voornamelijk uit Nederlanders bestaan. De steeds meer geboekte gîtes, zoals chalets en stacaravans, dragen een steentje bij aan de stijgende populariteit van campings. Zoveel mensen, zoveel wensen. Waar ga jij dit jaar heen? Wij helpen je vast verder met de top tien beste bestemmingen voor een campingvakantie in Frankrijk, zodat jij inspiratie op kunt doen voor het komende vakantieseizoen!

Parijs

De stad van de liefde is de belangrijkste toeristische trekpleister van Parijs. Niet voor niets dat hier jaarlijks miljoenen toeristen op af komen. Je ziet hier het Louvre, de Sacre Coeur, de Notre Dame, het Musée d’Orsay, de Arc de Triomphe en natuurlijk de Eiffeltoren. Rondom Parijs vind je tal van campings waar je, op een steenworp afstand van de stad, kunt verblijven. Suggesties zijn:

 • Camping le Soleil de Crécy
 • Camping Paris Est
 • Camping la Croix du Vieux Pont

Provence, Alpes en Côte d’Azur

Eén van de populairste vakantiegebieden binnen Frankrijk, is de Provence-Alpes-Côte d’Azur, gelegen aan de Middellandse zee. Vaak worden deze drie streken in één adem genoemd. Met als hoofdstad Marseille en nog veel meer grandioze steden, zoals Avignon, Montpellier en Nice, valt hier genoeg te beleven. De binnenlanden kenmerken zich door de lavendelvelden, en er kan dan ook heerlijk gekampeerd worden. Een kleine greep uit de legio campings die men hier kan vinden:

 • Camping le Fréjus
 • Camping Leï Suves
 • Camping Eurosurf

Mont Saint-Michel

Mont Saint-Michel is een eiland voor de kust van Bretagne en behoort officieel tot Normandië. Het is de ideale kampeerplek, omdat het slechts één kilometer uit de kust ligt. Bijzonder is dat Mont Saint-Michel bij vloed alleen te bereiken is via de verhoogde weg. De omliggende baai staat op de wereld erfgoedlijst van Unesco, dus er valt genoeg te beleven!

 • Camping Balcon de la Baie
 • Camping Haliotis – les Portes du Mont Sai
 • Camping le Semaphore

Rhône-Alpes

In de grootste regio van Frankrijk in het oosten, grenzend aan Zwitserland en Italië, Rhône-Alpes, kunnen legio activiteiten worden beoefend. Stadsliefhebbers halen hun hart op in het bruisende Lyon. In de Alpen vindt men de Mont Blanc, waar iedereen zijn of haar ogen uit zal kijken. Skiën in het najaar, natuurwandelingen maken of bruisende steden bezoeken: het kan allemaal in deze veelzijdige streek van Frankrijk.

 • Camping: le Ranc Davaine
 • Camping: RCN la Bastide en Ardèche
 • Camping: les Fontaines

Het Loire gebied

Ben je een liefhebber van kastelen? Langs de Loire rivier liggen bijna honderdvijftig kastelen, met als bekendste het kasteel van Versailles: gebouwd door de enige echte Lodewijk de veertiende. In het hoogseizoen kunnen rondleidingen worden gevolgd: uiterst interessant! Een vakantie met kinderen? In sommige van de kastelen zijn speciale arrangementen voor kinderen. Zij mogen zich verkleden en vrij rondlopen.

De wijnstreken Bordeaux, Champagne en de Elzas

Frankrijk is een echt wijnland. Als wijnliefhebber dien je dus absoluut een keer in één van de veertien wijnstreken geweest te zijn. De meest bekende zijn toch echt Bordeaux, Bourgogne, Beaujolais, Côtes du Rhône, Champagne, de Provence en de Elzas. De meerdere districten maken allemaal hun eigen wijn en worden getypeerd door verschillende karakters. Natuurlijk kun je hier veel meer doen dan alleen wijn drinken. Bordeaux is de historische hoofdstad van de regio Gascogne en ligt in het zuidwesten van Frankrijk. De Elzasstreek ligt juist weer in het noordwesten van Frankrijk. Deze streken hebben dus de wijnproductie als overeenkomst, maar verder zijn zij totaal verschillend, vooral klimatologisch gezien. De Elzas grenst aan Duitsland en Bordeaux ligt meer richting de Atlantische oceaan, dus men kan hier ook richting de kust kamperen. In Champagne ben je zo, want deze streek ligt namelijk heel erg noordelijk.

 • Camping la Forge de Sainte Marie
 • Kawan Village Lac de la Liez
 • Camping les Sources

Conclusie

Dit was slechts een kleine greep uit het aantal mogelijkheden dat Frankrijk je kan bieden. Het is een fantastisch en bovenal prachtig land, waar je eigenlijk overal wel zou kunnen kamperen. Blijf vooral dichtbij wat jíj fijn vindt. Hou je van zon, zee en strand? Ga dan lekker aan zee kamperen. Meer een stadsmens? Zoek dan een functionele camping op aan de rand van een mooie stad. En onthoud: deze top tien bestemmingen zijn slechts een indicatie van ontelbaar veel mooie dingen waar je uit kunt kiezen, want Frankrijk is een immens land met meer dan 11.000 (!) officiële campings.

Dus waar je ook van houdt, of je nu met kinderen bent of zonder kinderen, of je nu aan de kust wilt verblijven of genoegen neemt met een mooie camping in het binnenland inclusief zwemparadijs, in een tentje wilt survivallen of de luxe wil ervaren van een hedendaagse en moderne camping: Frankrijk biedt voor ieder wat wils!