Autovakantie Frankrijk

‘Leven als een God in Frankrijk’, wie kent de uitdrukking niet? Misschien dat zo’n leven het merendeel van het jaar onmogelijk lijkt, maar als je vakantie hebt, komt het bereiken van deze missie plotsklaps stukken dichterbij. Als je voor een paar dagen, of misschien wel voor een paar weken per jaar, Frankrijk als vakantiebestemming kiest, kun ook jíj leven als een God in Frankrijk. Verlies jezelf in de idyllisch gelegen oude dorpjes, doe een kleurtje op aan de goudgele kust met het azuurblauwe water, bewonder de inspirerende gele velden vol zonnebloemen en laat je betoveren door de lila lavendelvelden, afgewisseld met de bossen, de groene weilanden en de uitstrekte akkers. Laad je spullen achterin, gooi die tank vol en ontdek ‘la vie en rose’ ten zuiden van onze grens!

Eenmaal, andermaal, verkocht!

Wie eenmaal een keer met de auto naar Frankrijk is geweest, zal het snel nog een keer doen. Het is ook typisch iets wat van generatie op generatie overgaat. Met z’n drieën, vieren, vijven of misschien wel zessen in een auto de mooiste dagen van het jaar beleven. Kleurboeken, gameconsoles, mp3-spelers en dvd’s mee, voor het vermaak onderweg. “Zijn we er al?”, hoeft zo niet vaak voorbij te komen. Met een koelbox vol heerlijke broodjes en andere lekkernijen voor onderweg, wordt de autovakantie naar Frankrijk vanaf moment één al een regelrecht succes.

Mooie herinneringen

Heb je net zulke mooie herinneringen aan autovakanties met het gezin, vrienden of familie naar het zuiden? Dan wil jij je kinderen toch net zo’n fantastische ervaring bezorgen? Niet voor niets is een autovakantie naar Frankrijk al jaren favoriet onder de Nederlandse vakantiegangers. Er zijn ontelbaar veel mooie plekjes te vinden in Frankrijk – het op twee na grootste land in Europa – wat de mogelijkheden voor een heerlijke vakantie eindeloos maakt.

Wat Frankrijk te bieden heeft

Het landschap is wisselend en bovenal kleurrijk, mede door het zachte, warme klimaat van Frankrijk en de vele zonuren. In Frankrijk wordt zowel je lichaam als je geest gevoed, maar ook het Franse eten en drinken is geliefd. Denk maar eens aan de Franse kazen, waar er meer dan 4000 van zijn, en de ontelbare kwaliteitswijnen. De liefhebbers van cultuur en geschiedenis komen in Frankrijk ook absoluut aan hun trekken. De Loire-vallei, de Vogezen, de Elzas, Lotharingen, de Charente-Maritime: dit is slechts een kleine greep van al het moois dat Frankrijk te bieden heeft.

Het goede nieuws is dat al deze bestemmingen op rijafstand liggen. Parijs ligt bijvoorbeeld vanaf Amsterdam op slechts een ruime 500 kilometer. Rij je verder naar het zuiden, dan kunnen de kilometers behoorlijk oplopen. Maar wanneer de afstand verdrievoudigd, zit je ook ergens lekker aan de grens bij Italië of Spanje. En dit is met een flinke rit goed te doen. Overnachten is natuurlijk ook een optie: iets dat veel mensen doen. Vaak is de chauffeur redelijk moe na een rit van bijna tien uur. Kies ergens een mooi plaatsje uit onderweg en zet je reis de volgende dag uitgerust weer voort. Je kunt natuurlijk ook met meerdere mensen rijden; het is maar net wat je persoonlijke voorkeur is. Met een autovakantie kan het allemaal en zit je nergens aan vast!

Parijs, Lyon en Bordeaux

Omdat Frankrijk een land is met een oppervlakte van maar liefst 674.843 km², zijn de richtingen die je uit kunt eindeloos. Blijf je redelijk hangen in het noorden, dan kun je ongeveer hetzelfde weer verwachten als hier in Nederland. Parijs is dan een voor de hand liggende bestemming. Hier loop je urenlang door de straten, kun je winkelen en legio musea bezoeken. Ga je met (kleine) kinderen? Dan is natuurlijk Disneyland ook een must! Tip: rondom Parijs verblijven is vaak stukken goedkoper dan in het hart van de stad. Hier kun je dan ook je auto kwijt en gemakkelijk met de metro naar hartje centrum gaan.

Ook Lyon in het oosten en Bordeaux in het zuidwesten horen in het rijtje sublieme steden van Frankrijk thuis, allebei met hun eigen charme. Lyon belichaamt de geschiedenis van Frankrijk en staat dan ook op de wereld erfgoedlijst van UNESCO, met één van de grootste Renaissance buurten van Europa en twee grote Romeinse amfitheaters. Bordeaux is dan weer een van de meest on-Franse steden van Frankrijk, aangezien het drie eeuwen lang bestuurd werd door de Britten. Leuk om eens geweest te zijn!

Vendée en Côte d’Azur

Niet in voor een stedentrip? Dan kun je richting het westen rijden. Deze streek van Frankrijk vind je op nog geen duizend kilometer afstand, vanaf Parijs gezien. De Vendée wordt doorgaans geassocieerd met vrije tijd, vele ontdekkingen en heerlijke ontspanningen. Cannes, Nice en Saint Tropez, alle drie gelegen aan de Côte d’Azur, zijn drie bestemmingen waar je als zon-, zee- en strandliefhebber absoluut geweest moet zijn. In Cannes wordt elk jaar het wereldberoemde filmfestival gehouden, maar de stad biedt nog veel meer dan dat. Wanneer ga jij op ontdekkingstocht uit? In Saint Tropez verblijven zelfs de grootste Amerikaanse sterren in hun vrije tijd, dus het is hier gegarandeerd goed vertoeven! Het is een lange rit, maar dan heb je ook wat.

Provence en Languedoc

Ook kun je gaan voor een heerlijk verblijf in de Provence. De Mont Ventoux is mooi om te beklimmen en vervolgens te genieten van het betoverende uitzicht, maar ook vind je er pittoreske dorpjes en een prachtig landschap. Niet voor niets is deze streek vaak te zien in films als toneel. Languedoc Rousillon, misschien niet onbekend voor wijnliefhebbers, biedt oude wijngaarden, moerassen en de authentieke Mediterrane sfeer.

Ook in de winter

Maar de zon is niet de enige reden waarom je naar Frankrijk zou vertrekken. Chamonix is in de wintermaanden een fantastische plaats om te bezoeken! Hier werden in 1924 de eerste Olympische Winterspelen gehouden, dus de sneeuwliefhebber kan zijn lol niet op in deze plaats, die op ongeveer tien uur rijden ligt vanaf Amsterdam.

Waar jij exact heengaat met de auto in Frankrijk, is dus geheel aan jou. Je kunt inspiratie halen uit deze tien suggesties, of je eigen plan trekken. Alles is goed, want Frankrijk is nu eenmaal fabuleus!